= ceritasayastory.blogspot.com: August 2012 Img:hover { -moz-transform: scale(0.8); -webkit-transform: scale(0.8); -moz-transition: 0.5s; -webkit-transition: 0.5s;}

Google+ Badge

finally

assalamualaikum
setelah sekian lama berdiam diri bukan bermakna dah tak nak share cerita yer . just kebelakangan nie sangat sibuk dengan urusan nak siapkan lesen . yaa dah setahun lebih buat tapi nak test JPJ memang tade masa , ada2 je halangan nak2 lagi bila dipaksa ambil lesen motor dan kereta . well , saya admit yang saya memang tak pandai nak bawak motor . tak tahu kenapa , nervous semacam je . sebab tu tak pernah berharap nak pass untuk test motor semalam . cepat je putus asa kalau part motor , bukan apa , before this parents sangat tak galakkan bawa motor , sebab tu tak selalu bawa pun then lepas rayu dengan parents yang tak nak ambil lesen motor , alhamdulillah mereka bagi kelonggaran , asal buat yang kereta punya je . me ? apa lagi . memang melompat2 la sebab memang tak nak pun lesen motor tu 
but , saya punya cikgu sangatlah tegas . beliau paksa buat juga lesen motor . kata beliau , sangat senang untuk masa akan datang if dah ada dua2 lesen dah . then dalam diam2 saya pun admit juga tapi dah tak nak lesen tu nak buat macam mana kan , just berdiam diri je . dalam hati memang nak protes sangat tapi tak dapat sebab takut cikgu tu akan marah -.-'
yaa , sangat menyakitkan bila parents kita cakap okay tapi orang lain suruh buat jugak . finally dalam keadaan terpaksa buat jela jugak . dari kena marah kan . hehe
maka , bermula lah selama beberapa hari beliau ajar macam mana nak bawa motor . yaa , agak memalukan sebab beliau cakap tak pernah ada dalam sejarah dia ajar calon nak test JPJ bawa motor , then saya diam sebab memang tak pernah berharap untuk pass pun nak2 lagi atas titi yang kena buat tu . fuhh ! memang kuss je semangat tengok orang lain buat . yaa . just tengok orang je . saya tak pulak nak buat -.-'
belajar dan belajar kereta dan motor hari2 dari pagi sampai malam . yaa , sebab nak jugak dapat my own license . yelaa , kalau tak memang susah je nak keluar . nak kena harapkan orang je , tu pun kena siap buat manja2 lagi . haha
lepas belajar , 2 hari before test jpj , kena belajar dekat litar pulak . first day pergi litar memang sangat nervous . hampir putus asa . mana tak nya . bila naik motor , tak sempat apa2 , naik titi dah pun jatuh . nak naik bukit lak sure ter undur kebelakang balik . sangat lah nervous , banyak kali buat pun tak dapat jugak sampai kan ramai mengeluh , errr time nie memang dah nak menangis dah . memang tak tahan . rasa nak balik je jugak . dalam fikiran tak dapat lesen pun tape la . dah tak kisah dah . sempat jugak call puan mama time tu cakap tak nak ambil lesen motor tapi sempat jugak beliau kasi nasihat tapi err okay , sangat rasa nak menangis dah . hehe . after that , nak balik , cikgu tu bawa pergi dekat litar lama yang orang dah tak guna then beliau ajar jugak naik titi  dengan cara yang betul asal tak jatuh then after buat sekali dua , fine ! memang sukses :D
sangat lah bangga dan tersengih je . alhamdulillah . belajar dan belajar sampai dapat . bila dah nak malam baru kami balik . dah hasil yang dapat time tu , memang semangat dah naik balik . suka je haa 
28 ogos 2012 
alhamdulillah finally , i got my own license :)
dah macam oh sangat lah awesome dan melegakan 
yaa . lepas nie boleh itu dan ini dan ini dengan sendiri
dan yang paling tak sangka bila dapat jugak lesen moto :D
yeahh ! segala usaha sangat berbaloi bila dapat semua nie
alhamdulillah

kami jumpa , kami happy :)

assalamualaikum dan salam berbahagia :)
first , salam aidilfitri buat semua pembaca yaa , tade apa yang nak cakap , just look for this picture yaa :D














now , baru nak story sikit . haa , mood excited laa . hee
tadi , classmate yang lama dah decide nak buat renion . after lama plan , lastly , dapat laa jugak jumpa . makan2 then lepak2 sambil2 borak , awesome kot ! lama betol tak jumpa , maklum laa , kan dah lama plan je , bz memanjang , masing2 ada tugas masing2 , lastly , baru dapat jumpa jugak . alhamdulillah , umur panjang lagi nak jumpa mereka semua , even tak semua join tapi kira okla sebab teubat rindu :')
for this moment , nothing want to say 
cuma satu jee nak heboh2 kann
i love them so much ! :D

# saja nak share rasa happy :')

good bye ramadhan :'(

assalamualaikum
well , last day for ramadhan
goodbye
 we're gonna miss you ramadhan :(



grrrr !

assalamualaikum
quick update
apa2 yang awak dah buat dekat saya , tuhan akan balas balik , macam mana sakit yang saya pernah rasa
macam tu jugak yang awak akan rasa
hukum kan , buat sesuatu pasti dapat balasan
watch out !
jangan nak over bahagia sangat laa kan , tak kemana pun

dulu-dulu kala

assalamualaikum
ramadhan dah nak last then raya pulak datang . dont know what to say , but of course nak ucap alhamdulillah :)
today , macam dah nak jerit nak tebang balik kampung dah . hehe . ye ye je kan , lagak boleh je , then kena tunggu dalam dua hari lagi before balik . ohh yaa , still kena super duper sabar laa -.-'
rindu memang toksah cakap la tapi nak buat mcm mana , belajar lagi penting , tak nak la eden mencatat sejarah boleh surat cinta kalo tinggal kelas . err i mean warning letter laa . hehe . mintak jauhhh :)
btw , macam biasa , dah nak raya , macam2 dapat mesej raya . dan alhamdulillah for that sebab kurang2 ada jugak yang ingat :')
tapi yang dah tak dapat kad raya . ada yang dapat kad raya tak ? err kite dah lama dah tak dapat , some people maybe say that kad raya nie dah macam kolot dah , dah macam ketinggalan zaman dah kot . yelaa sume orang pakat main send sms , mms , email , tapi kite still hantar kad raya haa 
but not for me , when dapat kad raya , feel yang kita rasa sangat2 lain , sweet kot ! haha 
skang dah tade yang nak bagi kad raya dah -.-
well , still remmber yang saya dapat kad raya yang paling last when i'm Form 4 . yaa . dah sangat lama but yang paling best , until now , still simpan semua kad2 tuu :)
tak macam sms , when inbox dah penuh , terpaksa laa delete . yaa . sampai bila sangat laa nak simpan kann . bila kad raya , sampai sekarang boleh baca then sengih sorang2 . yaa . paling syok bila dapat kad yang ada bunyi2 muzik tu haa , suka je main tutup bukak kad tu , saje , nak bagi bising bunyi muzik je , hehe , bila dah start bukak that card , maka kantoi laa se isi rumah yang saya tengah berjiwang dengan card tu . hehe . well bukan apa , bila dapat card yang muzik tuh , sure kad tuh selalu nya agak mahal from the others cards kann , then kalo dah lebih mahal , yang bagi pulak sure laa someone special . ehem2 . heee :D
yaa , saya dengan dia punya cara tersendiri dulu . kami lebih suka nak berbalas surat . main kirim ngan abang posmen pulak , memang awesome laa bila abang posmen tu datang rumah sebab nak hantar kiriman beliau , rasa excited yang teramat2 laa :')
nak kata kami stay jauh2 , tak pun , nak kata langsung tak contact pun tidak , tapi saja nak buat habit macam tu , kurang2 ada memori kami buat sendiri . hee . saje2 nak reply surat , bila dah tahu beliau dah pos kiriman tu , rasa excited tunggu abang posmen sampai kat rumah pulak memang laa yang paling tak boleh forget . bangga je bila dapat surat . well , tu cerita 4 tahun dahulu , sekarang dia kesana , saya kesini , lost contact tapi until now , kad2 kiriman beliau masih lagi comel saya simpan :')
kenangan yang sangat tak boleh forget . pss ! tu laa yang buat dia lain daripada yang lain . err kan bagus kalau jodoh kami panjang , sure dah banyak dah koleksi kad saya :D
apa2 pun , semua dah lepas then kad dia pun saya akan baca setahun sekali je , tu pun time raya . saja nak dapat feel raya yang lebih masyuk 
buat incik 4 tahun lepas , selamat hari raya . andai kata still ada , contact laa saya ya . mana tau nanti akan dapat kad raya awak pulak tahun nie :)



jika tak mampu menjadi sebatang pensil untuk menulis kebahagiaan kepada seseorang,
cubalah menjadi pemadam lembut yang mampu menghilangkan kesedihannya.

sekadar ingatan :')

assalamualaikum
Hari kiamat pasti akan tiba , cepat atau lambat , pasti hadir , tu dah janji Allah s.w.t pada umatNya
ada yang pernah bertanya pada saya
"berapa umur awak?agak2 dah cukup tak bekalan ke akhirat nanti?"
fine . saya diam dan terfikir . sekarang umur dah 19 tapi apa je bekalan yang saya nak bawak kalau2 kejap2 lagi saya meninggal ? 19 tahun saya hidup bukan 19 tahun saya beramal , beribadat dengan betul2 
kadang2 hidup beratus2 tahun tak perlu nak bangga sangat kan , ya laa . yang hidup tu angka tapi dalam beratus2 tahun tu , berapa je ibadat kita yang betul2 ikhlas ? yang betul2 Allah akan terima ? cakap puan mama selalu saya ingat sampai hari nie 
"nak dapat keredhaan Allah bukan senang , nak beribadat memang senang tapi nak yang betul2 tu tak senang pun . hari2 kita solat , belum tentu satu ibadat solat yang kita buat Allah akan terima , dan bilamana Allah terima satu je pun , dah sangat2 terbaik dah"
*betulkan jika saya salah :)
dan sepanjang hidup kita yang sangat lama nie , ada ker ibadat kita buat yang Allah akan betul2 terima ? pernah fikir tak ? saya solat , saya mengaji , saya bersedekah , saya tolong orang , saya itu dan saya ini tapi betul2 ker ibadat saya tu akan di terima ? wallahualam 
Allah je yang Maha Mengetahui
jesteru bagi saya , siapa pun awak , warak macam mana pun awak , jahat macam mana pun awak . awak tade hak nak tentukan pahala dan dosa orang2 lain :)
ibadat awak sendiri belum pasti diterima . so , sama2 doa la agar semua akan diterima . insyallah ^.^
tadi baca yang nie , aritu pun pernah incik lecturer cakap pasal hari kiamat . bukan nak menakutkan tapi memang dah wajib kita ingat dan ambil tahu , sekurang2 nya kita tak terleka . hari tu dah pasti akan tiba . so , sama2 la kita get ready ye . well sebagai bekalan kita nanti . insyallah 
now , read this kat sini 

 https://www.facebook.com/pages/AKU-BENCI-DEDAH-AURAT-DI-LAMAN-SOSIAL/183651251682730 

mintak maaf , post yang dorang buat agak panjang , boleh je read kat sana sambil2 saya nak tarik anda semua join that group . insyallah , banyak manfaatnya :)

if I have a magic , I will . . . .

assalamualaikum
malam nie , tak tidur semalaman sebab buat keje yang bukan2 dan keje nie sangat jarang dibuat iaitu , borak with my member , watch the movies and the most that I can't forget when we talked heart to heart for each others . then otak jadi kureng sikit . err nak buat request mengarut boleh ker tidak ?
if I have a magic la kann , I will jerit and say 


I want him ! I love him ! I miss him !
and actually I just say and wish all if I have a magic . 
yaa . if I have a magic
Ya Allah , please . give me the strength to forget all . 
and for all that , I know that I just mengarut je pun




how stupid I am -.-

ladies ! please cover your aurah

assalamualaikum
sekarang suka je usha blog orang2 lain , yaa . orang cakap banyak jalan , banyak la yang kite dapat kan ?
well , ntah macam mana . dari tadi usha blog , just tertarik baca yang blogger lelaki je . ups ! bukan nak menggatal okay . cuma dorang punya nukilan yang menarik2 je mata nie nak usha ^.^
sangat memalukan bagi saya yang perempuan bila ada blogger yang lelaki sometimes merayu2 pada kita yang perempuan for cover our aurah sbb mereka sendiri sakit mata dan tidak selesa bila ada perempuan yang tak cover aurah . ya , so , pada pandangan saya gak , as ladies kan , saya pun nak jugak ajak the others ladies to cover your aurah . tak susah pun
actually , kadang2 saya pun rimas dan sangat sakit mata bila tengok orang yang bertudung tapi berlengang pendek . geram je nak belanja dorang baju lengang panjang . tak segan betol ye ? kalo ye pun malu la dengan tudung kat atas kepala tu kan . dan okay . saya pun actually tak la perfect lagi pun dalam bab nak cover aurah tapi alhamdulillah sedang belajar dan praktiskan cara nak cover aurah dengan betol -.-
one reminder lagi buat kawan2 kat luar sana , sometime . when awak dah pakai baju kurung , jubah or pakaian dah memang okay dan sah2 menutup aurat memang sangat okay . alhamdulillah for that but yang jadi problem bila awak tak labuhkan tudung awak nak cover chest awak tu yang bagi saya sangat memalukan . errr tak segan ker nak2 lagi bila berdiri or just lalu depan lelaki ? tahu la aset awak yang tu paling top tapi jangan la tunjuk . fikiran orang . macam2 ada kan ? mana la boleh kita baca -.-
saya bukan nak mencaci , bukan jugak nak memalukan tapi bila baca apa pandangan orang lelaki bila tengok aset tu , rasa amat menakutkan la . lagi nak tambahkan rasa tu , sebab when study dekat international college macam nie , ramai orang yang international jugak ada . dan bila dah belajar . banyak benda yang tahu pasal dorang yang bukan malaysian nie . rasa takut dan patut cover aurah tu tersangatlah penting dan wajib . buat apa nak tunjuk2 dekat orang kan ? baik pakai sopan , tutup semua . orang lain pun respect . kan lebih syok macam tu ? ^.^
saya admit yang saya sendiri pun tak lagi perfecet dan still banyak je nak kena belajar dan berubah , dan well yang penting saya tak nak berubah sorang2 . apa salah ajak orang lain buat baik kan ? menegur apa yang patut je
yang penting kadang2 lagi kena tolong kawan2 yang still tak cover chest . as my habit , saya suka tarik tudung kawan kasi labuh kat depan bila diorang start buat fesyen bukan2 
alhamdulillah , kawan2 paham . saya boleh tolong kawan 
anda pun sure boleh je kann ?
jom ! together we cover our aurah :')
jadi mahal sikit tape kan 

ayuh ! jaga aurat :)

Pada mata lelaki, perempuan ini adalah simbol. 
Simbol apa, semua orang tahu. 
Orang lelaki mempunyai imaginasi yang nakal jika 
tidak dikawal dengan iman. 
Maka mata lelaki ini selalu menjalar 
apabila terlihat seorang perempuan. 



Setiap bentuk badan seorang 
perempuan boleh dihayati oleh seorang lelaki 
dengan berbagai-bagai tafsiran nakal nafsu. 

Apabila seorang lelaki terlihat seorang 
perempuan, Maka perkara pertama yang akan 
dilihatnya ialah 
rambut wanita berkenaan. 
Maka akan ditafsirlah berbagai2 cara oleh 
seorang lelaki akan rambut wanita berkenaan.
Oleh kerana itulah wanita wajib menutup 
rambutnya. 

Apabila rambut wanita itu telah ditutup, Maka 
mata lelaki itu akan turun ke bawah melihat 
bentuk lehernya, 
Maka wajiblah wanita itu menutup lehernya.

Maka mata lelaki itu akan turun lagi 
melihat bentuk dadanya, 
Maka wanita itu berkewajipanlah menutup bentuk 
dada dengan melabuhkan tudungnya. 

Setelah itu mata lelaki akan 
turun lagi melihat 
bentuk ramping pinggangnya, 
Maka labuhkanlah pakaian supaya tidak ternampak 
bentuk pinggangnya,

Mata lelaki itu akan melihat pula akan 
bentuk belakangnya, 
Maka wajiblah wanita itu membesarkan pakaiannya 
agar bentuk belakangnya tidak kelihatan,

Dan 
lelaki itu akan pula melihat 
bentuk pehanya, 
Maka janganlah sesekali wanita itu memakai kain 
yang ketat sehingga terlihat bentuk 
pehanya walau sedikit,

Maka akan dilihat lagi oleh lelaki itu akan 
bentuk kakinya pula, 
Maka janganlah wanita itu berseluar, kerana 
terus-terang pihak lelaki bercakap, walau 
muslimah itu bertudung labuh, berbaju labuh, 
jika beliau meMakai seluar,walau nampak besar 
sedikit, nafsu kami lelaki akan terusik secara 
sepontan, entah tak tahu Kenapa? 

Mata lelaki ini nakal, setelah tidak ternampak 
akan bentuk kakinya, 
Maka akan dilihatlah pula akan mata lelaki itu 
kepada kakinya, 
Maka wajiblah wanita itu untuk menolong lelaki 
itu tidak berdosa, menutup kakinya dengan 
melabuhkan kain, atau meMakai stokinyg warnanya 
jangan sesekali berwarna kulit perempuan, 
Maka mata lelaki ini akan kembali ke atas, 
akan melihat pula 
bentuk tangan wanita itu, 
Maka tolonglah wahai muslimah, agar melabuhkan 
tudung menutupi bentuk tangannya yang indah pada pandangan lelaki. 

Maka wahai lelaki, 
janganlah pula kamu melihat mukanya, 
kerana ia akan menimbulkan fitnah, kecuali jika 
kamu wahai lelaki, ingin meminangnya. 
Jika wanita itu cukup soleh, takut mukanya yang 
cantik akan menimbulkan fitnah, 
Maka berpurdahlah kamu, 
jika itu lebih baik untuk kamu. 

Tetapi mata lelaki ini ada satu lagi jenis 
penyakit,iaitu mata 
lelaki itu akan tertangkap dengan sepontan jika 
ia terlihat 
warna yang menyerlah atau terang 
jika ianya berada pada perempuan. 

Maka oleh itu wahai perempuan, tolonglah jangan 
meMakai pakaian yang warnanya terang-terangan 
sangat. 
Jika hendak pakai pun, pakailah untuk suami. 
Itulah wahai muslimah, jika anda semua ingin tahu 
apakah dia mata lelaki itu, dan perlu 
diingatkan, jika semua aurat telah ditutup, 
jangan anggap tugas kita telah selesai, perlulah 
pula kita menjaga kehormatan diri masing2, 
jangan keluar seorang2,keluarlah dengan 
mahram, atau keluarlah sekurang2nya 3 wanita agar 
tidak diganggu gangguan luar, mata lelaki pula 
janganlah menjalar langsung kepada muslimah, 
walau muslimah itu telah menutup aurat, 
insyaAllah selamat dunia akhirat. 

Dunia sekarang telah banyak yang cacat celanya, 
sehingga ketaraf seseorang yang memakai tudung 
umpama tidak menutup aurat, dan pada kaum 
lelaki, mata kamu itu wajib untuk tidak 
mencuri2 melihat wanita muslimah, kerana ia 
dilarangi oleh Allah SWT. 

Ingat-ingatkanlah wahai muslimin muslimat. 
Sekilau-kilau berlian paling menarik untuk dicuri.. 
Seindah-indah ciptaan Allah yang paling sukar untuk dijaga adalah wanita solehah…
 

hak milik kekal syafiqah zuhari