= ceritasayastory.blogspot.com: harini ada social service Img:hover { -moz-transform: scale(0.8); -webkit-transform: scale(0.8); -moz-transition: 0.5s; -webkit-transition: 0.5s;}

Google+ Badge

harini ada social service

assalamualaikum 
dah lama tak join social service . dulu2 ada laa jugak p rumah anak yatim but now tak dah . but Alhamdulillah sebab kami dekat kolej Islam nie ada usrah :)
for those yang taktahu apa tu usrah , yang selalu tanya saya apa tu maksud usrah 
usrah nie macam clas agama la atau zaman sekolah2 dulu class fardhu ain :)
kami kena join and memang diwajibkan ambil semua clas usrah . semua ada 4 usrah ye . kalau tak ambil all that usrah nie , kami takleh grad ^.^
usrah memang banyak best sebab for this class , banyak bekalan hidup danmati yang boleh kami pelajari . for example . bila ambil usrah Am I Good Muslim , kami di ajar macam mana cara mengaji , bacaan al-quran dan tajwid , pasal solat dengan cara yang betul . lain class usrah , lain la cara nyaa . kami bukan belajar benda sama sebab usrah nie ada class khusus ye . and for that usrah tadi . kena buatla social service . for the first meeting , macam2 laa plan yang nak buat . ada nak pergi rumah orang2 tua , rumah anak2 yatim and so on laa tapi lastly tadi , kami decide nak buat macam last planning kami yang mana kami pergi ke sebuah kampung dekat area Gombak then bila buat survey , that kampung merupakan antara kampung yang agak miskin la . so bila discuss dengan tok ketua kampung tu , tok ketua suggest 2 buah rumah penduduk kampung yang susah , so kami kena bersihkan that rumah laa  and after clean that house , kami turut buat makan2 ngan penduduk kampung . yeah ! me jaga part makanan tadii . hehe . me punya classmate kahwin and dia punya wife masak . best dia masak . sweet dohh . dorang kawen awal , me punya classmate tu lelaki then he just 20 years old . tua setahun dari me , dah kawin ngan akak yang me not sure umur berapa. then dorang  sedang tunggu dorang punya baby sulung keluar . hehe . untunglaa kan kahwin awal ? akak tu pun time tolong kitorang buat keje asyik cerita yang kahwin awal best . uhuii . memang laa best dengar cerita akak tuu ^.^
dan paling tak tahan asyik cakap "eh kahwin awal best . kahwin la jugak . best ada partner"
dan yeah ! dengar dia cerita memang best dan ada yang classmate pompuan nie pun dah macam nak kahwin jugak and akak tu tersenyum je sambil says "alhamdulillah"
dan apa2 pun , dah ramai yang nak kahwin muda nie . alhamdulillah and congrats yaa :)
btw yeah ! apa2 pun social service tadi sangat awesome . datang kenal kampung orang . rasa environment kampung orang dan segala2 nya orang punya . haha . and the best thing , bila dapat tolong orang susah . rasa yang puas sangat . nak2 lagi bila tengok dorang senyum
so , lets say Alhamdulillah sebab kalau difikirkan kita memang dah cukup kaya dari mereka yang susah walau kadang2 kita selalu komplen yang kita nie hidup susah . dari mereka ? kita dah kira okla kan ? kurang2 susah kita pun takde la macam mereka 
alhamdulillah , kita masih beruntung . so , jangan nak komplen apa2 dah ehh

No comments:

Post a Comment

hak milik kekal syafiqah zuhari