= ceritasayastory.blogspot.com: meh kita nyanyi meh Img:hover { -moz-transform: scale(0.8); -webkit-transform: scale(0.8); -moz-transition: 0.5s; -webkit-transition: 0.5s;}

Google+ Badge

meh kita nyanyi meh

assalamualaikum
harini last class before cuti 4 hari , agak lama dan still takde plan nak buatpe pun
haihh , nak je balik rumah , serious ! sampai harini me asyik rindukan mama :'(
and you know what ? tadi dalam clas , banyak best woo 
miss kite kann , asyik suruh nyanyi jee , clas tadi dah macam tadika jee . HAHA . yeah ! we got fun dekat class tadi . tadi kitorang kena create animal song tau tapi kena create our own lyrics . takleh nak copy2 per sume and me ? alhamdulillah boleh la takat nak create lyrics senang2 tu . tu pun discuss dengan kawan , orang lain dah balik , kami buat overtime duk kat kolej lebih masa sebab nak create lagu . muahaha . bagus yedak ? :P
tadi dah macam remind balik lagu yang zaman kecik2 dulu  , lagu2 nie kami pakat nyanyi ramai2 dan suasana sangat la fun . fuhh ! sukaa abes :D

-burung kakak tua
-lagu tiga kupang
-nenek si bongkok tiga
- air pasang malam
- tepuk amai2
- jong2 inai
- bangau oh bangau
- suriram
- bapaku pulang dari kota
- bulatan besar bulatan kecik

dan boleh dikata agak banyak lagi lagu yang zaman budak2 dulu kitorang nyanyi . dah macam yeah ! yeah ! macam budak2 laa . apa ? nak rasa macam budak2 jugak ? errr jeles leteww , ahaa ! cakap la jeles kan sebab anda semua tak kena nyanyi pun and maybe tak pernah fikir nak kena nyanyi pun kan ? kan ? kannn ? dan alhamdulillah for that , kami masih lagi ingat lagu2 yang budak2 yang zaman dahulu . yang traditional punya song like tepuk amai2 tu . tapi ada jugak yang tak dapat nak ingat lagu macam me , mana laa me tahu lagi suriram . hehe . yelaa . cikgu tadika me dulu2 tak ajar . bila kawan nyanyi , me dengar je sambil cakap

"Ohh, Ohhh ,Macam tu kerrr ?"

and for all that , lastly dah nak abis clas , miss bagi lirik  nh 

Satu... kasih yg abadi
Tiada tandingi dia yang satu
Dua... sayang berpanjangan
Membawa ke syurga kasihnya ibu
Tiga... lapar dan dahaga
Rela berpayahan setianya ayah
Empat... mudah kau ketemu
Berhati selalu beza antara
Kasih dan kekasih
Ulang *

Ibu kuingat dahulu  
Menyisir rambut ku kemas selalu
Ayah menghantar ke sekolah
Bergunalah ilmu bila dewasa
Sayang dengar lagu ini
Untuk kau sandarkan buat pedoman
Jangan manis terus ditelan
Pahit terus dibuang... itu bidalan
Harus kau renungkan
Andai kau peroleh bahagia
Ingat itu bukan
Untuk selamanya
Andai kau dalam sengsara
Ingat itu bukan
Untuk selamanya
Hidup ini sementara (ulang 2x)
haa ? apaa ? hehe . yuppp , betul la , nie lagu by Aris Ariwatan and the title is 1,2,3,4 :)
start dapat lyrics , miss suruh kami semua sing together dan dalam keadaan happy . miss suruh nyanyi je . dan kami wuhuuuu . nyanyi jelaa but suddenly

miss: awak semua nyanyi tanpa ada perasaan, lagu ni sedih kan? saya nak awak express rasa sedih awak semua semua

we: diam . . . .but at the same time me dah tengok kawan me tengah lap air mata dia :')

miss: now ,close your eyes and imagine your parents in front you
me ? me anak sulung dan sangat takleh kalau cakap pasal pengorbanan mak ayah , me senang nak nangis aaa , me tahu kalau dah me close eyes , senang je me nak ingat mama dengan papa dan senang jugak me nak nangis dan erkk macam dijangka baru je pejam kejap mata , me dah bukak balik sebab me dah nak start nangis . hehe . errr tak manja ok cuma ingat pengorbanan dorang je yang susah payah hantar me belajar sampai sini :')

we: me tengok dia , dia tengok me, then miss tengok sambil tunjuk dengan jari beliau sambil tengok me and then 

miss: close your eyes

member me: ala miss, macam mana nak nyanyi kalau close eyes, saya tak ingat lirik la

miss: saya nak awak fikirkan mak ayah awak la, nak nyanyi nanti bukak la balik mata

we: close our eyes

miss: sekarang cuba imagine mak ayah awak ada kat depan sini, apa yang dorang rasa, apa nasihat dorang pernah bagi dekat kamu, even mak ayah kamu meninggal pun, bayangkan jugak, mak ayah yang duk jauh pun bayangkan jugak, dan berdoa la yang kamu titipkan lagu yang kamu nyanyi nie sampai kat dorang, biar dorang rasa yang kamu tengah nyanyi untuk dorang

we: ala miss, nanti kitorang akan nangis la

miss: takpe, miss memang nak tengok korang nangis pun

we: start nyanyi :')
me mula2 okay tapi dah dengar dan tengok kawan me masing2 kuar air mata , me pun err start jugak nak nangis , wajah mama , wajah papa me ingat terus2 je , apa yang dorang dah buat dekat me , pengorbanan apa yang dah dorang buat , apa nasihat dorang dari me kecik sampai la besar me ingat dan ingat
dan hasilnyaaaa
me betul2 nangis , dah la tengah rindu dengan orang rumah , nyanyi pulak thats song dah macam nak jerit
MAMA ! PAPA ! KAKAK SAYANG MAMA DAN PAPA SANGAT2 . RINDU SANGAT2 :'(
dan me ? segan gila . mata dah merah tapi okay sebab kawan me pun sama tapi bilamana last lagu

member class me: kenapa korang semua nangis? aku tak paham la

dijawab pulak oleh member class me: dah ko hati batu, macam mana nak rasa sedih

dan me: (dalamhati) kecoh laa , dah takde perasaan , senyap2 sudah la , jangan nak perli orang lain pulak 

miss: congrats pada yang nangis, awak memang betul2 hayati lagu tu

we: yeah ! yeah ! miss ucap congrats la :P

dan macam biasa , class me pun ada je budak lelaki tapi yang ramai2 just sorang je yang nangis , kata miss , hati dia lembut . yang the others tak nangis pun . siap ada nyanyi that song kuat2 lagi ada la . macam nak main2 je . cakap miss . lelaki memang ego ! muahaha :P
err miss yang cakap okay ^.^
tapi the others cuma jawab macam nh

miss , miss dengar tak saya nyanyi lagu tadi kuat2 ? sebenarnya tu lah cara saya nak elak sedih . kalau saya ikut dorang nyanyi , memang saya akan nangis la dan bila saya nangis . sampai laa abes clas ,bila abes class pun saya akan terus nangis non-stop
dan me ? err biar betul , kuat sangat dia nie nangis . banyak stok airmata dia . hehe :P 

btw , lain orang banyak je nak express rasa sedih dia tapi yang penting baik lelaki mahu pun perempuan . tak elok kalau awak pendam perasaan awak . kadang2 nangis mampu nak legakan rasa yang berserabut dalam diri . jangan ego sangat okay . awak pun punya hak nak nangis . tak hanya limited untuk pompuan je :')

dan for all that songs . bila miss dengar kami semua nyanyi lagu traditional song yang dulu2 tu , ramai antara kami duduk diam sebab tak pernah dengar that song atau tak ingat lirik pun . tak cakap orang . me pun ada je terdiam bila me tak tahu lagu apa je yang nyanyi tadi . so as bakal cikgu tadika nanti , miss harap kami semua dapat je teruskan warisan lagu2 dulu buat generasi sekarang . if tak boleh nak ajar dan nyanyikan untuk anak orang , kata miss , try la nyanyi buat anak2 sendiri :P

p/s : ahaa ! pernah dengar tak lagu bulatan besar , bulatan kecil tu ? kata miss , boleh kami praktiskan nyanyi lagu tu untuk anak kami nanti . muahaha . err insyallah :)
for those yang kahwin pun boleh praktiskan nyanyi untuk anak2 anda semua ^.^
boleh la nak eratkan hubungan awak dan pasangan dan yang penting untuk anak2 jugak
perasan tak ? lagu dahulu banyak je ada pengajaran dan nilai2 murni 
cuba dengar lagu Bangau Oh Bangau je . banyak kan ?
time tidur , boleh je letak anak dekat tengah2 then awak dan partner awak dekat kiri dan kanan anak awak then together korang nyanyi lagu sama2 untuk anak awak :)
pss ! future husband , nanti kita buat macam nh dekat anak kita ehh . haha :P
not only bedtime story , kadang2 nyanyi pun boleh :)
errr jangan lagu bukan2 sudah 

2 comments:

  1. :D bulatan kecil bulatan besar...lalala sayang semua.. haha

    ReplyDelete
  2. HAHA . best je lagu tu :D

    pesanan penaja :: jangan lupa lagu traditional kita yee :)

    ReplyDelete

hak milik kekal syafiqah zuhari