= ceritasayastory.blogspot.com: yakin itu penting :) Img:hover { -moz-transform: scale(0.8); -webkit-transform: scale(0.8); -moz-transition: 0.5s; -webkit-transition: 0.5s;}

Google+ Badge

yakin itu penting :)

assalamualaikum
pengalaman kerja ? siapa tade ? siapa tak pernah kerja ? yeah ! yeah ! angkat tangan sambil buat2 menari ballet , kita sama lah :P
okay , since me lepas SPM until now , me tade kerja or dalam kata lain , tak pernah kerja . dan dan boleh nak tahu tak ? apa makna kerja dalam erti kata sebenar ? makan , minum , tidur je keee ? hehe . okla2 , tu bukan kerja , tu nak waste time je ^.^
btw , me pernah okay pergi interview kerja , siapa cakap me just goyang kaki nak tambahkan lemak dekat badan jeee ? tak la , ye ! before this pernah jugak nak cari kerja . err curious tak kerja apa yang me pernah mintak ? hehe . alaa , keje kedai topup je -.-'
bukan me yang nak pergi tapi mak sedara me yang cun lagi baik hati suruh try pergi mintak kerja situ dan guess what , me tak suka pun even tuan owner kedai yang berkaca mata tu agak perghh hensem ^.^
dan bilamana tak suka , kita akan main2 je , then bila kita main2 je , memang sah la kita tak kan dapat that job ! -.-' betul la , me memang tak dapat pun job tu sebab err abang tu asyik suruh kira matematik je , dia cakap senang nak bagi balance dekat costumer nanti , tadelah bagi wrong balance kan , alaa , takut rugi letewww . hehe 
dan memang , abang tu sangat hebat sebab tak pilih me sebab me FAIL bab2 math nie , dah abang tu pun satu , dah tahu me fail math , boleh pulak bagi soalan beribu2 nak me jawab , lagak ada orang nak beli topup dia RM beribu2 je haa . dah la bagi masa berapa minit je pun nak suruh jawab then jawab pakai otak *tahu la , mana ada jawab pakai kaki -..-'
well , me tak kira sangat , main jawab , last interview tu abang tu cakap yang dia akan call me bagitahu me dapat ker tak that job , tapi well sampai sekarang dia tak call2 pun , agak2 me dapat tak that job ? HAHAHA , soalan yang mintak nak kena cubit -.-'
well haa , tu la first and last me pegi interview , the others keje me tak perlu interview tapi me yang tak nak accept . cehh ! jual mahal kot , hehe
banyak peluang nak keje me tak accept , bukan apa , dah nama pun banyak , sure lah , kalau pilih yang keje A tu , nanti keje B dan C pulak merajuk dan terasa hati dengan me kan ? so , alangkah dengan baiknya hati me sebab me tak nak dorang semua terasa hati dengan me sebab tu me tak pilih nak pergi mana2 kerja pun . hehe ^.^
well nak cakap pengalaman kerja tu memang tak lah , tadi masa USRAH , lectrer me tanya siapa yang ada pengalaman kerja dan siapa yang tak ada pengalaman kerja . me ? haruslaa angkat tangan pada tak pernah ada pengalaman kerja pun , betul kan ? -.-
dah tu miss divide 2 groups , satu yang pernah kerja , satu yang tak pernah keje then kitorang kena buat role play , macam mana suasana interview , yang pernah kerja tu akan buat2 interview kitorang then yang others pulak akan jadi orang yang akan di interview . so , me kena masuk jadi orang yang kena di interview lah , then dia buat pulak 3 company then kita kena choose one of that company mana yang kita nak join , well 
for the first : klinik family 
second : butik 
three : pizza hut (yummy ! lapar laa pulak -.-)
then guess what ? me pilih nak kerja dekat klinik jee . hehe . sebab mana la tahu nanti boleh jatuh hati dengan abang2 doktor kannn ^.^
then maka start la sesi berinterview olok2 , you know , even classmates kita je yang soal menyoal kita tapi nervous yang ada haruslaa kencang kat dalam diri nh , yelaa dah macam curious , apa laa dorang nak tanya ehhh ? huhu 
dah pergi depan dorang , dorang senyum . me ? eh ! eh ! macam petanda bagus jeee :P
maka . . .

mereka : kenalkan diri awak
me : nama saya NQAS , saya anak sulung dari 4 orang adik beradik , saya baru lepasan SPM
(HAHAHA , dah macam banyak la aku punya lepasan SPM , bajet muda lagi.hehe )
mereka : sebelum nih ada pengalaman bekerja tak
me : (dalam hati : uiks , baru lepas cakap kan yang baru LEPASAN SPM , macam mana nak ada pengalaman kerja pulak ?)
mereka : hehe , sory2 , so , kenapa awak nak kerja nih ?
me : sebab nak cari pengalaman (skema jawapan biasa orang jawab kan ?)
mereka : tu je ? cara awak cakap macam kawan awak cakap tadi
me : ehh ? ( haa , kan dah cakap , ramai akan bagi jawapan sama je)
eh ! tak la , sambil tu , boleh nak tambah duit poket saya
mereka : ohhh , nanti duit yang dapat dari jual ubat , awak nak letak dalam poket awak la ?
me : ehhh ! mana ada (time nh annoying la jugak , ingat kita pencuri kerrrr ? grrrrr )
mereka : awak sanggup buat macam2 ?
me : ya
mereka : kalau awak nak kena cuci tandas ?
mereka : kalau awak nak kena cuci najis ? cuci muntah ?
me : paling kanan , kiri , weii satu2 laaa -.-'
me : ya
mereka : tak geli dengan najis ? dengan muntah ? tak takut dengan darah ?
me : tak pun , saya ok (even dalam hati ada la jugak fikir dua , tiga kali -.-')
mereka : ok , sekarang saya nak awak buat sawan
me : haa ? sawan ? macam mana ? mana saya tahu
mereka : buat macam awak nak tolong orang ada sawan
me : macam mana eh ? saya tak pernah tengok orang kena sawan 
(dalam otak , nak je jawab , sumbat towel , tak pun sumbat sudu . hehe betul kerr ?)
mereka : tape lah , apa penyakit yang familiar dengan awak ? dekat sekeliling awak ?
me : demam la
mereka : buat2 awak demam
me : ada pulak macam nh ? macam mana nak buat ?
mereka : gelak 
me : ohhh !
mereka : okay , sampai sini , nanti kami akan bagitahu keputusan
me : thanks 

maka , keputusan , me tak leh job tu ! HAHA , dah memang agak sebab soalan dorang pun me takleh jawab , kan dah kena reject -.-'
bukan apa , me tak redy , nerbes , macam ada2 , tu yang olok2 , yang real nanti macam mana eh ? ada tak sampai pengsan ? hehe 

2 comments:

  1. ho la,,keno yakin la..tok ke nok buat serembeh kokse.hehehe

    angkat tange doh ni,sambil mnari ballet.huhuhu

    ReplyDelete
  2. HAHAHAHA , adoilaaa , thanks laa
    comel dia menari :P

    ReplyDelete

hak milik kekal syafiqah zuhari