= ceritasayastory.blogspot.com: January 2013 Img:hover { -moz-transform: scale(0.8); -webkit-transform: scale(0.8); -moz-transition: 0.5s; -webkit-transition: 0.5s;}

Google+ Badge

nak berniaga memang kena banyak bersabarrrr

assalamualaikum
bhahaha . EXCITED ! esok malam nak balik Kelate :)
tak sabar ! rindu puan mama , rindu tuan papa , rindu adik2 . rindu semuaa ! :D
tapi yang tak best , even esok last clas pun , still saja banyak . kelas dari pagi sampai la petang . nak2 lagi sebab ada yang lect buat kelas ganti . terpaksa jela join . kalau tak paham2 jelaa . huuu
by the way , as I told for my last entri , hari nie kite nak update sikit pasal jumbo sale yang kite buat untuk aktiviti usrah kite ^.^
benda nie wajib dibuat . macam nak bagi semua student rasa pengalaman berniaga lah . selagi tak buat aktiviti nie , takleh graduate . sebab aktiviti nie jugak la boleh rasa pengalaman nak masak , nak beli barang nak jual pagi2 . memang tak cukup rehat . penat tau tak . tatau la macam mana orang yang buka kedai tu . tabik springg lahh ! memang kuat kannnn :D . yelaa . dah pagi2 lagi kena bangun nak pegi kedai , malam lak tido lewat sebab nak masak . hmm . rajinnnn kannnnn :)
by the way , nie gambar ahli group sayaaa


okayy ! seee , tudung kite pakai tak menjadiii ! grrrrr ~ sebab time tu tengah tak ok . kesakitan perut . muehehe . tengok barang nak jual atas meja tu . still banyak kann ? susah tau nak tarik costumer . kena banyak sabar -.-' 
adatlah kann berniaga . mana ada cepat lakuuu . yup ! sabar itu sangat penting nak berniaga 
by the way , kitorang jual 3 jenis makanan . first discuss nak jual 2 menu je tapi dah rajin , buat 3 menu gakk . bhahaha . rajin kan anak2 dara di sini ? hewhew :P
nie gerai kami . see ! simple je . tak sempat nak hias sebab datang lewat je pagi tu -.-'


ok ! kita tak suka bila kena tiup dan pegang belon sebab kita takut belon pecah . dalam banyak2 belon tu , mampu tiup satu jee . muehehe :P


seee ! customer takdee . kena banyak sabar lah time niee -_-




seee ! kalau sape tatau , nie la puding koktail . benda nie kite buat dengan kawan yang tudung pink terang kat atas tuu . sedapppp ! :D


nie makanan untuk orang sakit kat gerai tu . kita leteww . bhahaha . spageti nie kitorang pun jual jugak . punnn sedap ! menu pertama habis ! :D


jengjengg ! see ! senyum lebar kan kami ? muehehe . time nie dah habis . jualan semua licin ! Alhamdulillah . tudung kite pun dah menjadi time nie ! HAHAHA . by the way , semua hasil jualan nie kitorang akan sumbangkan kepada tabung Gaza . nie jela cara yang boleh buat sebab nak sumbang buat saudara kita dekat sana :)
ok . the end . ehem 

padah mandi lama2 , sekarang dah selsema

assalamualaikum
yezaaa ! dah lama dah tak update blog . hewhew . rasa macam takde cite best . lagipun mana ada orang nak baca kannn -..-
sekarang nak cuti mid sem tapi keje sangat2 banyak nak kena buat ! penattt . dah la selesema . sebab apa boleh jadi ? sebab mandi lama sangat . bhahaha . haritu bangun pagi2 . port baik je nak mandi . housemate pegi kelas , air pulak tengah sejuk lagi lerr lama duk mandi . sabun2 berulang kali . HAHA . keluar je setapak dari bilik air teruss bersin sampai sekarang . huuu . dugaannn :P
dah tu pegi kelas asyik bersin2 . ubat taknak pulak makan . haa . memang nasib lerr kann . now takut nak makan ubat sebab selalu ubat selsema bikin ngantuk tapi kita pulak nak study . esok ada quiz . hmm . sangatlah penat . esok lagi ada jualan jambo sale . nak tau apee ? karang kite update ok ! nak pegi mandi kejap . weeee ^.^
oh ya ! tadi kita ada pegi interview dekat tadika . yang part tak best bila pegi budak2 sana semua tengah tido . so , tak dapat lah cikgu syafiqah nak kawan dengan dorang . muehehe


tu picture group kita . yang tudung pink tu cikgu tadika yang kitorang pegi interview tadi . by the way , time tuu kite tengah cover hingus air hidung nak keluar ! bhahaha . eh ? ok ! finee . agak tak senonoh . err okla . kita update next entri pulak eh . InsyaAllah

kalau lahh boleh nak face to face dengan kau kannn

assalamualaikum 
ingat mati tu wajib . dariNya kita datang dan kepadaNya jua kita kembali . kita kat dunia takde apa pun yang boleh dibanggakan . we are same ! takde kurang takde lebih pun . harini hari yang agak banyak dugaan yang datang . salah seorang kawan kumpulan dah meninggal dunia . dah pun kembali ke rahmatullah :'(
sentiasa memikirkan beliau , beliau masih muda . perjalanan yang kita kira agak jauh nak hadapi tapi bila takdir macam nie , tak siapa yang tahu hatta tukang tilik atau doktor sekalipun . hari ni hari dia , esok siapa tahu hari kita ? takdir tu tak siapa tahu . ajal , jodoh tak boleh nak jangka . bersedia tu perlu . mati tak kira usia 

hal kedua bila sekali lagi diserang oleh perempuan yang tak sedar diri . same girl dalam entri meletop nieee . tak faham betol la . tak pernah2 kita ganggu orang , tapi orang je minat nak ganggu kita . wahhhh ! annoyingggg tau takkk -..-

for the first time that girl just text mintak jangan ganggu pakwe dia . ok fineee ! dah perasan bajet pakwe HOT la sangat ? walhal that boy tu kawan kita dah lama . tup2 datang this girl marah2 ganggu pakwe dia . ewww . kau ingat kita berkenan sangat kerrr ? pelisss laaa ! memang tak la nak pakwe tu . kalau nak , dah lama accept pakwe tu -..-
dan oh ya ! even kita punya kawan lelaki tapi peratus kita nak start contact kawan2 lelaki tu sangat lah jarang ! kawan2 yang single punn kite jarang text , jarang contact , nie orang yang ada kapel . memang tak la nak kacau orangg . 

yang second time pulak , bila tengah online , ada orang hantar chat dekat kita cakap
"saya dah bertunang , kita takleh kawan dah"
dan ok . for me , apesal pulak dia nie , bila masa aku kawan sangat dengan dia . perasan sangat . bajet hot letewww sampai hantar mesej warning macam tuu . HAHAHA . ingat kita jenis terdesak ker nak ganggu2 pakwe orang . siap cakap bagi warning takleh kawan sebab dah bertunang apesal ? ingat kita nie desperate sangat ker ? walhal kau tengah kapel ker , kau single pun memang tak pernah2 aku ganggu -..-'
dah macam bodoh sangat . kite memang tau tu that girl yang contact kita . tapi dia pakai acc kawan lelaki kita tuu . cara tulisan pun dah cam sangat dah . what a stupid girl ? geram betol . agak2 la nak sound . kalau dah jenis lelaki tu tak belajar tinggi . I mean , takde apa yang special pasal lelaki tu sampai nak warning2 bagai lahh . tak heran punnn -_-''

dan ok . dear pompuan tu , mana tahu kalau kau ada baca entri kita nie . 
MOHON FIKIR CERDIK ok ! dia PAKWE bukan SUAMI
DIA BELUM TENTU KAU PUNYA KALAU KAU CONTROL LEBIH2 PUN 
dan pelisss . saya tak gila . dan saya tak bodoh . jangan mencarut bukan2
saya memang single tapi saya TAK TERDESAK nak pakwe pun . dan saya tak akan rampas siapa2 punn . TAKE NOTE ! jangan buat drama budak2 lah dengan kita . stupidddd >.<''
by the way , kalau la boleh face to face dengan kau , nak je brainwash sikit . jaga sikap tu

grrrrrr GERAMMMM !

assalamualaikum
susahnyaaa nak cari kawan yang betul2 kawannn
ramai "kawan" yang pandai contact bila time susah je haaa . MasyaAllah . sangat geram orang macam niee ! tapi tak pandai nak marah , tak pandai nak "sound" . selalunya sabar dan sabar sampai kalau dah tahap takleh nak terima , akan buat derk but at the same time akan rasa sangat bersalahhh ! -.-'
grrrrrr GERAMMMM ! 
mohon JANGAN CONTACT mahupun MINTAK TOLONG dengan syafiqah zuhari dah
dia tak nak layan "kawan" macam tu . dia dah TAK SUKA
dah la dia tak ok harini . pegi last clas petang tadi , dia mengantuk , kaki dia pulak sakit2 , sampai nampak isi dalam , dua2 belah kaki pulak tu , pakai handplast pun tak jadi , asyik nak terbuka . pedihhh toksah cite , nak2 lagi hati sakit , memang semua tak jadiii . sampai dia pegang je kasut dia pakai tadi , dia cuma berkaki ayam balik rumah . sebelum sampai rumah , jumpa uncle chinese . beliau senyum jee . huu . segannn -_-
ok the end . dia nak rehat . penat 

tahun baru , target macam nie . ehemm

assalamualaikum
dah rasa rindu super duper dah dekat orang rumah . lambat betul cuti . nak balik time weekend pun takut sampai sini , terlampau penat , nanti miss class pulak . hmm . tahun baru , umur baru , perangai pun kena baru la kann :)
dan ini . bismillahirrahmanirahim
tahun baru nie saya dah. . . 

- kurangkan buat benda tak berfaedah . dah taknak keluar dengan orang bukan2 dah

- contact dengan orang perlu sahaja . dah taknak buang masa contact dengan orang bukan2

- tutup aurat lagi proper . yang paling penting kena selalu pakai stoking ! sebab part nak pakai stoking tu yang liat sikit . kadang2 ingat , kadang2 lupa . hmm -.-'

- as my promise to my mama , dah tamo pakai jeans dah . dulu dah berjinak tak pakai tapi kejap pakai kejap tak . tapiii tahun baru nie dah betul2 tak akan pakai dah . dah segan nak pakai :*

- taknak ponteng kelas kalau takde sebab yang seriusss ! except saya takleh nak berjalan . baru stay kat rumah je

- nak study awal2 dah . taknak dah last minute . kesian buku2 , nak exam baru saya sibuk nak conteng , baru sibuk nak buat note , baru sibuk nak hafal -..-'

- nak siapkan assigment seawal yang boleh . walau tak pernah pun saya siapkan lewat tapi kali nie nakk lagi awal siap :)

- nak habiskan masa cuti walau kejap je dengan family . kali nie kalau kelas Usrah dah habis , takde keje dan tade aral , nak balik Kelate , jumpa orang rumah kejap pun takpelah 

- jaga hati , jaga iman , dah sedar , kadang2 tak perlu nak terburu2 cari pasangan . ada jodoh ada la kan . saya anak sulung , tanggungjawab besar . tak boleh nak pentingkan diri sendiri . banyak yang perlu korbankan . harapnya puan mama dah tak tanya pasal calon lagi . muehehe

dan rasanya tu saja target utama . hmm . doa2kan agar saya istiqamah ya :)

jangan halang anak2 anda bermain okay ! take note ye mak ayah

assalamualaikum
jangan manjakan sangat kanak2 dengan teknologi canggih yang korang semua ada okayy . take serious . ini arahan dari bakal cikgu tadika ! ^.^
okla . sorry . jangan terperanjat sudah . cuma harini dalam kelas dah macam jadi kes debat pulak . harini belajar pasal tajuk "bermain sambil belajar" . dalam kelas tadi dah berubah jadi macam tadika dah . lect devide kami semua dalam 3 group yang ramai . then each group kena main satu permainan . by the way kite last group -..-
for first and second group , permainan dorang main tadi takde la guna ruang yang luas tapi bagi group last , kalau la korang pernah main permainan anak ayam dengan musang tu for sure la tau kan kalau nak main kena ruang yang sangat luas sebab musang tu akan kejar anak ayam satu per satu . yang si ibu/bapa ayam pulak akan protect anak2 dorang yang beratur panjang dekat belakang . musang akan cuba nak sentuh anak ayam nak2 orang tu yang duduk paling belakang . kalau taknak kena "makan" dek musang , kena la pegang baju kawan2 tu kuat2 . kalau perlu , peluk pinggang kawan tadi ! muehehehe :P
tapi yang paling tak sangka , ada jugak antara kami sendiri yang tak pernah main permainan tu time kecik2 dulu . so , kalau fikir balik , kalau kita bakal cikgu tak pernah merasa , macam mana budak2 yang bakal jadi murid nie nak merasa kan ? hmm . ok . memang la zaman sekarang nie zaman teknologi , rata2 parents akan bagi ipad , psp , dlln lagi buat anak dorang sebagai "upah" nak anak dorang diam -_-
konklusi , memang ramai parents akan buat macam tu tapi pelisss la , jangan buat macam tu lagi sebab dengan cara tu tak akan membantu anak2 develop physical , social , cognitive diorang . ok . tak faham ? meh nak cakap detail lagi ^.^
zaman kanak2 nie , kita as parents atau guru kena la bagi dorang peluang nak try apa yang diorang nak buat ok . if anak2 nak sentuh air panas sekalipun , bagi dorang sentuh , bagi dorang rasa sebab after diorang dah rasa sendiri , diorang dah tahu dan tak akan buat lagi . sama jugak kalau anak2 nak panjat meja , panjat kerusi , main pasir or dlln . jangan halang mereka ok ! bagi mereka rasa sendiri sebab tu la pengalaman dorang . tapi yang penting jangan tinggalkan dorang buat sendiri , kita kena pantau ! INGAT TUUU :)
kanak2 kena diberi pengalaman . walau memang tak dinafikan langsung zaman sekarang memang dah takde orang yang main baling selipar , bola beracun , congkak , batu seremban dlln tapi as parents , cikgu memang kena perkenalkan lah cara main tu 
kadang2 main pondok2 pun dah tak dibenarkan parents . ramai yang kata main pasir , main tanah tu kotor . tapi yang kotor tu la pengalaman . so , biarkan dorang . 
JANGAN HALANG PERKEMBANGAN ANAK2 ANDA :)
jangan fikir kolot sangat sebab cara tu tak akan membantu anak2 anda ok . jangan sesekali berkata "tak boleh" , "jangan" . sebab dengan cara membenarkan dorang buat semua tu , trust me , anak2 jadi lagi cerdik . takde la manja sangat . takde la lambat perkembangan mereka . by the way , jangan salahkan siapa2 kalau umur 3 tahun , anak masih tak boleh nak menulis dengan baik :)

yang ikhlas , bakal cikgu 
syafiqah zuhari :)

# pengalaman bermain anak ayam dengan musang tadi sangat awesome ! HAHAHA . serius best . gelak2 dengan kawan , pegang2 baju , lari2 , memang awesomeee !
 rasa macam budak balik even errr the real 2013 umur dah pun duapuluhtahun -..-
by the way , thanks sir . saya suka kelas tadi . untung ambil kos nie . rasa mudaaa :P

tahun baru ? saya pun nak update jugakk

assalamualaikum
ramai je orang update new year nie , kita pun tamo terlepas jugak . nak jugakk ada entri 1 january 2013 . muehehe . walhal takde apa je yang berlaku . yela kalau dah duduk kat rumah je memang la takde apa pun kannn . nak buat macam mana , kesihatan tak mengizinkan nak keluar jalan2 . bagus kann ? erkk
*kaki rasa kembali sakit . hmm -_-
nafsu makan memang out terus lah . nak turun tangga pun nak kena berfikir berbelas kali . sakit oooo . rasa bengkak2 je haa . bila tengah urut area kaki , boleh pulak kawan cakap macam gini

"nape sakit ? accident ker ?"

cehhhh ! masin mulut karang betul2 accident tatau laa . tapi ahh ! benci ! taknakk ! -..-
mintak jauhhh la kann . hmm
ok . masuk jeee tahun baru , apa yang asyik fikir nie jeeee
I'M GONNA BE 20 YEARS OLD 
muehehe . seeee ! dah naik angka 2 dah tuu , bak kata puan mama

"bagusla kalau dah insaf . dah sedar umur tu naik angka 2 kat depan"

errkkk . lain macam je bunyi . insaf ? huuu . makna nya dah makin tua , takleh super duper malas2 letewww . okla . dah taknak malas . baju pun nak basuh sendiri dah . tamo pegi dobi . haa ! ok ler kan ? hehe
hak milik kekal syafiqah zuhari